Laukiniai valgomi augalai Lietuvoje

Laukiniai valgomi augalai Lietuvoje

Data ir laikas:

2020-07-02, 18 val.

Vieta:

Someljė mokykla, Stumbrų g. 15, Vilnius

Kaina:

40 €

Apimtis:

3 akad. val.

Registruotis

Lietuvių mityboje nuo seno laukiniai augalai buvo labai svarbūs. Buvo renkami ne tik grybai, uogos ir riešutai. Maistui buvo renkami žalumynai – dilgėlės, garšvos, barščiai, liepų lapai, verdami ir rauginami. Kasamos šaknys iš kurių verdamas viralas ar malami miltai. Renkami laukiniai prieskoniniai augalai, net medžių žievės, samanos ir kerpės. Viskas, ką galima suvalgyti. Tačiau ilgainiui laukinius augalus iš mūsų virtuvių išstūmė atvežtinės daržovės. Laukiniai augalai šimtus, o gal tūkstantmečius augę Lietuvos teritorijoje yra pats tikriausias, sezoniškiausias ir išskirtiniausias mūsų krašto skonis. Todėl dabar, kai visame pasaulyje ieškoma vietinių, sezoninių produktų ir prisimenami tradiciniai maisto ruošimo būdai, šie augalai atgimsta restoranų virtuvėse, aludarių ir midudarių gaminamuose gėrimuose, ar tiesiog maisto mylėtojų virtuvėse. Paskaitoje susipažinsite su pagrindiniais nuo seno Lietuvoje augusiais ir rinktais laukiniais augalais, sužinosite tradicinius arba visai netradicinius jų paruošimo būdus: rauginimą, marinavimą, sirupų virimą, arbatų fermentavimą ir kitus.

Paskaitą veda žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos ,,Natūralus rauginimas" autorė Ieva Šidlaitė. 

Daugiau informacijos: el. p. egle@someljemokykla.lt ar tel.: +370 655 40970

 

Registruokis!