Nuomonės

Kalbiname Lietuvos someljė mokyklos studentus apie jų patirtis studijuojant bei tai, kokią įtaką jų gyvenimui padarė someljė studijos.

2018 09 21

Šįkart kalbiname II kursą baigusią LSM studentę Beatričę Aleksiūtę. Nors merginos veikla ir išsilavinimas susiję su interjero kūrimu, ji neatmeta galimybės išbandyti save gėrimų bei maisto srityje. Beatričė stengiasi sparčiai tobulėti ir siekia, kad ši mintis taptų realybe.

Kaip tavo gyvenimas susijęs su vynu?

Šiuo metu mano gyvenimas su vynu susijęs mėgėjiškai. Nemažai skaitau apie vyną literatūros, taip pat tinklaraščių internete, stengiuosi tobulėti ne tik teoriškai, bet ir kuo daugiau paragaudama bei aplankydama (beje, tie, kas mane pažįsta, žino, kad esu visiškai atsidavusi natūraliajam vynui!).

Kada ir kodėl pradėjai domėtis vyno pasauliu, kultūra?

Galima sakyti, kad vyno pasauliu ir kultūra pradėjau domėtis gana seniai, nors man tik 24 metai. Nuo vaikystės su šeima nemažai keliavome, tad susipažinti su maisto ir gėrimų kultūra teko jau matant, kaip tuo domisi ir gyvena mano tėvai. Vėliau pradėjau keliauti jau kitaip, bet įprotis susipažinti su kiekvieno krašto gastronomine kultūra liko, tad natūraliai kilo noras vis geriau suprasti, kas yra vynas ir kokia plati ši tema. Žinoma, nesvetimas buvo ir pasimetimo jausmas žvelgiant į parduotuvių lentynas ar restoranų vynraščius. Vėliau ši tema vis labiau traukė, tad nusprendžiau pasidomėti giliau ir atradau Lietuvos someljė mokyklą.

Kaip sužinojai apie Lietuvos someljė mokyklą?

Someljė mokyklą yra baigę keletas mano pažįstamų, o sužinojusi apie ją, dar besimokydama universitete, be galo norėjau ten mokytis.

Kodėl nusprendei ją lankyti?

Baigusi universitetą, pradėjau dirbti individualiai, tad atsirado laiko ir someljė mokslams, o ir susidomėjimas šia tema vis augo.

Kiek laiko mokaisi LSM? Kelintame kurse esi?

Mokyklą lankau metus, būsiu paskutiniame, trečiajame kurse.

Kokia tavo nuomonė apie LSM? Kodėl taip manai?

Manau, kad LSM yra geras startas ir pagrindas žengiant į vyno pasaulį.

Kas įdomiausia kursų metu?

Kursu metu smagu sutikti tokį pat pomėgį turinčius žmones, taip pat girdėti skirtingas dėstytojų patirtis, ypač įdomu, kai dėstytojai mielai diskutuoja ir dalijasi savo žiniomis.

Kas sunkiausia ir kas lengviausia mokantis?

Negalėčiau išskirti.

Kiek laiko skiri mokslams? Kokią medžiagą skaitai papildomai? Ar užtenka tik konspektų, gautų mokykloje?

Manau, konspektai, gaunami mokykloje yra tik pagrindas tolesniam domėjimuisi ir tobulėjimui. Asmeniškai laiko mokslams skiriu nuolat, dėl to nežiūriu į juos kaip į papildomą veiklą, tai tiesiog natūraliai tapo mano domėjimosi sritimi. Papildomai skaitau ir vis atsiverčiu nuo pagrindinės literatūros, tokios kaip Caren MacNeil „The wine bible“, iki konkrečioms temoms skirtų knygų. Pastaroji skaityta – vyno magistrės Isabellės Legeron „Natural Wine: An introduction to organic and biodynamic wines made naturally“. Skaitau ir įvairią informaciją internete, instagrame seku nemažai su vynu susijusių paskyrų (viena mano mėgstamiausių – „thewinestache“).

Kiek motyvacijos reikia žmogui, norinčiam gerai išmanyti apie vyną?

Daug arba tokios geros ir tikslingos, kuri suteiktų pagrindą nuolatos domėtis.

Kiek turėjai žinių apie vyną prieš pradėdama lankyti LSM? Kiek jų turi dabar? Galbūt galėtum palyginti?

Prieš pradedant lankyti LSM mano žinios buvo mėgėjiškos, labiau paremtos praktika nei konkrečiais faktais ir mokslo žiniomis. Tačiau dabar galiu tiksliai ir pagrįstai atsakyti į klausimus, kuriuos išmanau, pasidalinti didesne patirtimi, kadangi ragauju daugiau skirtingų vyno rūšių.

Kokiems žmonėms rekomenduotum užsirašyti į LSM kursus? Kokiems žmonėms verčiau jų nelankyti?

Į LSM rekomenduočiau užsirašyti tiems, kurie domisi tiek mėgėjiškai, tiek dirba šioje srityje. Įgytos žinios pravers tiek restorane, diskutuojant apie gėrimus, tiek, žinoma, profesinėje srityje, jei ji susijusi. Galvoju, kad tobulėti yra labai svarbu, o baigus LSM, galima labai daug mokytis ir toliau.

Kaip keitėsi Tavo suvokimas apie alkoholinius gėrimus, vyną mokantis LSM?

Pradėjau nebijoti išbandyti, ragauti, atrasti. Taigi, nuomonė ir suvokimas darosi vis platesni.

Kaip vertini mokyklos dėstytojus, jų kompetenciją? Kodėl taip manai?

Manau, kad LSM dėsto išsilavinę ir labai skirtingi žmonės, turintys juos vienijantį pomėgį. Kiekvienas savotiškas, ir tai paverčia paskaitas įdomiomis, atviromis diskusijoms.

LSM vyksta įvairios paskaitos: putojantys vynai, skirtingų vynuogių veislių vynai, stiprieji gėrimai ir pan. Ar buvo kokia nors labiau įsiminusi paskaita? Kuo?

Buvo ne viena paskaita, kuri įsiminė ir žinios galvoje įsitvirtino ilgam. Išskirti galėčiau paskaitą apie alų, kuri man buvo kelionės į alaus pasaulį pradžia (dabar itin mėgstu išbandyti skirtingas alaus rūšis, ir kai mintys ir skonio receptoriai nori pailsėti nuo vyno, renkuosi alų). Taip pat visuomet įsimena Armino Darasevičiaus paskaitos, kuriose gausu pasakojimų ne tik apie vyną, bet ir apie virtuvę, istoriją bei kultūrą. Paskaita apie saldžiuosius ir pastiprintus vynus paskatino rinktis būtent tokius vynus prie kai kurių patiekalų, desertų.

Jeigu pačiai tektų vesti kurią nors paskaitą, kokią pasirinktum ir kodėl?

Vesčiau paskaitą apie natūralųjį vyną, norėčiau, kad vis daugiau žmonių jį atrastų, sužinotų jo istoriją, gamybos ypatumus ir jį pamėgtų.

Ką atradai šių paskaitų metu?

Atradau tikrai nemažai, ypač žinių prasme, tačiau dar išskirčiau žmones, mylinčius gerus gėrimus ir maistą, kurie vėliau tapo ir draugais!

Kokie žmonės lanko vyno kursus? Kas, tavo nuomone, juos sieja, skiria?

Be galo įvairūs, iš pirmo žvilgsnio, nieko bendro tarpusavy neturintys žmonės. Tačiau visada prisimenu, kaip su draugais diskutavome, kad maistas ir gėrimai yra ta sritis, kuri sujungia žmones. Būtent tai ir sieja lankančius vyno kursus.

Ką galėtum patarti svarstantiems, ar lankyti LSM? Kaip jiems lengviau apsispręsti?

Visada vadovaujuosi moto, kad jeigu nori, reikia taip ir daryti. Tad patarčiau bent pabandyti, o apsispręsti, ar tęsti, visuomet galima jau išbandžius.


 2018 08 22

Tomas Tracevskis, renginių vedėjas ir organizatorius, daug metų dirbęs spiritinių gėrimų ir barų kultūros (miksologija) srityje, dalijasi įspūdžiais iš mokslų Lietuvos someljė mokykloje (LSM).

Kaip Tavo gyvenimas susijęs su vynu?

6–7 metus darbavausi spiritinių gėrimų srityje. Susipažinęs su vyno pasauliu, suvokiau, kad vynas yra toks pat sudėtingas ir kompleksiškas, o gal net dar sudėtingesnis. Tad neatsispyriau pagundai įkišti „smalsiuko“ nosį ir į šią sritį. Gyvenime su vynu, bent jau šiuo metu, susiduriu tik kaip mėgėjas, vartotojas.

Kada ir kodėl pradėjai domėtis vyno pasauliu, kultūra?

Ko gero, domėjimasis kilo iš žinių trūkumo. Stovi prieš lentyną, kurioje yra tūkstančiai butelių vyno iš skirtingų pasaulio šalių ir tik nervingai timpčioji marškinių rankovę. Ne, taip netinka, tariau sau. Pasigilink labiau!

Kaip sužinojai apie Lietuvos someljė mokyklą?

Renginiuose buvau susidūręs su žmonėmis, baigusiais šią mokyklą. Su keletu teko bendradarbiauti buvusiame darbe. Taigi, nesužinoti buvo neįmanoma, juolab kad Lietuvoje daugiau tokių mokyklų nėra.

Kodėl nusprendei mokytis LSM?

Priežasčių buvo ne viena. Pirmiausia, norėjau praplėsti pažinčių ratą, sutikti įvairių žmonių. Galiu garantuoti, kad šį tikslą įgyvendintų visi, nes kursas labai margas. Be to, kaip ir minėjau, norėjau gilinti žinias. Tai, ką gavau, vadinu prestige ar premium žiniomis, nes jų įgiję pokalbius ir bendravimą vienareikšmiškai perkeliate į kitą lygį. Jau dabar sakau: apie vyną galima kalbėti kaip apie orą – visada, su visais ir visur. Neišsemiama tema!

Kiek laiko mokeisi LSM?

Mokiausi 1 metus, t. y. pabaigiau 2 kursus.

Kokia tavo nuomonė apie LSM? Kodėl taip manai?

Manau, kad tokio pobūdžio įstaiga labai reikalinga. Iš esmės, esu maloniai nustebintas dėstytojų profesionalumo, metodinės medžiagos, užsiėmimų kokybės. Žinoma, visada galima tobulėti, bet bazė puiki.

Kas buvo įdomiausia mokantis?

Diskusijos ir degustacijos. Labai smagu diskutuoti su kitais žmonėmis, keistis nuomonėmis, ieškoti žodžių ar posakių, tinkamų aprašyti jutimams. Tikrai smagu, kad su dauguma dėstytojų galima atvirai diskutuoti, jiems oponuoti, išreikšti savo nuomonę.

Kas buvo sunkiausia ir kas lengviausia?

Sunkiausia dalis – terminų ir apeliacijų mokymasis. Bent dalį jų turi neišvengiamai įsidėti į galvą. Iki šiol man tai atrodo neįveikiama užduotis. Visgi, laikui bėgant, pagaunu save, kad pamatęs kokią žymesnę apeliaciją jau galiu mintyse susidėlioti išankstinį vyno paveikslą, galimą skonį, tonus – ir pataikau!

Iš tikrųjų, neskirstyčiau į „lengva“ ar „sunku“. Pats kursas yra be proto smagus ir ugdantis asmenybę. Tad man šie mokslai yra vienas malonumas, nes mokausi ne dėl būsimo darbo ar profesijos, o tik sau.

Kiek laiko skiri mokslams? Kokią medžiagą skaitai papildomai? Ar užtenka tik mokykloje gautų konspektų?

Nesu itin stropus studentas. Tad namie užsiimu tik „praktika“ (juokiasi). Tačiau reikia pasakyti, kad skirtingų vynų ragavimas, lyginimas – labai svarbi mokymosi dalis. Iš konspektų daug neparagausi! Mokykloje gaunami konspektai yra gera bazė, karkasas, bet, savaime suprantama, to neužtenka. Kalbant apie papildomą medžiagą, kartais internete akis užkliūva už temų, susijusių su vynu. Labai daug žinių gavau pastarosiose „Vyno dienose“, ypač parodos metu vykusiuose seminaruose. Atvyksta tikrai geri lektoriai, puikiai išmanantys temą. Šiais metais buvo atvažiavęs vaikinas iš Bordo. Per valandą sužinojau tiek, kiek nebuvau girdėjęs per visą gyvenimą. Papildomai dar buvo ir 5 vietinių vynų degustacija.

Kiek motyvacijos reikia žmogui, norinčiam gerai išmanyti vyną?

Sunku apibrėžti, ką reiškia „gerai išmanyti vyną“. Mano galva, toks žmogus turėtų pereiti kelis etapus: teorija (nuoširdžiai ją išmokti), nuolatinis vyno ragavimas (tarkime, 6–10 skirtingų vynų per savaitę), darbas su vynu (restorane ar prekyboje). Per tam tikrą laiką jau turėtume susiformavusį žinovą. Tai štai tokia motyvacija – kryptingumas ir pasišventimas.

Ar galėtum palyginti savo žinias apie vyną prieš pradedant lankyti LSM ir dabar?

Akiratis žymiai prasiplėtė. Atradau begalę vynuogių veislių, šalių, regionų. Supratau klimato, vietovės įtaką vynui. Darosi vis aiškiau, kaip skaityti vyno butelio etiketę.

Seniau pirkdavau tik ‘Sauvignon Blanc’ ir ‘Shiraz’, o dabar paletė labai išsiplėtė.

Kokiems žmonėms rekomenduotum užsirašyti į LSM kursus? Kokiems žmonėms verčiau jų nelankyti?

Verčiau tegu neina tie žmonės, kurie iš 10 paskaitų ateis į 2–3. Geriau nepradėkite gilintis į vyną, jei negalite skirti tam laiko. Jo tikrai reikės. Šie mokslai yra ne dėl diplomo, o dėl jūsų pačių.

Ar po kursų pasikeitė Tavo suvokimas apie alkoholinius gėrimus, vyną?

Kaip ir minėjau, daug metų dirbu su gėrimais, tad mano suvokimas jau iki tol buvo visiškai susiformavęs.

LSM vyksta įvairios paskaitos: apie putojantį vyną, skirtingų vynuogių veislių vyną, stipriuosius gėrimus ir pan. Ar galėtum išskirti kokią nors paskaitą, kuri labiausiai sudomino?

Visos paskaitos įdomios. Gal kiek labiau įstrigo paskaita apie biodinaminę vyndarystę. Stebina vynuogynų tręšimas neįprastomis gyvulinės kilmės medžiagomis. Iki šios nežinau, ką apie tai galvoti… (juokiasi)

Jeigu pačiam tektų vesti kokią nors paskaitą, apie ką pasakotum ir kodėl?

Man patinka keletas regionų, tad rinkčiausi Vokietiją ir Austriją arba Naująją Zelandiją ir Australiją. Dar įdomus Kaukazo (Armėnijos, Gruzijos) vynas.

Ką atradai šių paskaitų metu?

Pamėgau kelias naujas vynuogių veisles – ‘Riesling’, ‘Pinot Noir’. Kalbant apie laisvalaikį, alų pakeitė vynas. Daug vakarų praleidžiame su drauge gaudydami iš taurės sklindančias aromato natas. Be to, namie atsirado naujų vyno taurių. Ir pasikeitė perkamo vyno kaina (juokiasi).

Kokie žmonės lanko vyno kursus? Kas, tavo nuomone, juos sieja, skiria?

Pagrindinė takoskyra yra tai, kad dalis žmonių lanko dėl savo darbo, o dalis – dėl asmeninio malonumo.

Ką galėtum patarti svarstantiems, ar lankyti LSM?

Neįkainojamos žinios ir patirtis viso labo už vidutinį Lietuvos atlyginimą. Best value for your money!


2018 07 16

LSM studentai yra įvairių profesijų atstovai. Šįkart į klausimus atsako, pirmąjį someljė kursą baigęs, Viktoras Gailius, šiuo metu dirbantis padavėju Kaune. Į Lietuvos someljė mokyklą Viktoras kaskart keliauja iš laikinosios sostinės, tačiau atstumas nesumažina motyvacijos mokytis apie vyną. Vaikinui someljė studijos labiausiai praverčia darbe, tačiau vyno kultūra jau spėjo tapti ir Viktoro hobiu.

Kada ir kodėl pradėjai domėtis vyno pasauliu, kultūra?

Tai buvo draugės įššūkis man. Kai atkeliavau į aptarnavimo sektorių mokėjau tik puikiai bendrauti, bet nė velnio nesupratau kodėl tas vynas ir maistas turi būti kartu. Turėjau daug žinių apie dirvožemius, valstybių ribų kaitas –  visa, kas yra šalia vyno. Esu baigęs geografijos studijas.

Kodėl nusprendei lankyti Lietuvos Someljė mokyklą?

Nes man reikia tam tikrų bazinių žinių apie vyno pasaulį, kurias galiu gauti LSM. Dar ir dėl to, kad galėčiau prisiliesti, pamatyti Lietuvos someljė Star wars atstovus tokius, kaip Narimantą Miežį, Martyną Pravilonį ir kitus, kurie šiuo metu jaunajai kartai kuria suvokimą apie somelje darbą, apie aptarnavimo kultūrą

Kokia tavo nuomonė apie LSM? Kodėl taip manai?

Mano nuomonė gera. Kartais norėtųsi daugiau paskaitų ir degustacijų, nes visada po paskaitos būna mintis, kad  galėjau dar paklausti vienų ar kitų dalykų.

Kas įdomiausia kursų metu?

Įdomiausia tai, jog nežinai kas laukia kiekvienos paskaitos metu. Nėra paskaitos rėmo. Viskas perteikiama iš dėstytojų asmeninės patirties, dalyvavimų čempionatuose.

Kas sunkiausia ir kas lengviausia kursų metu?

Sunkiausia yra egzaminas po viso pusmečio, nes atsivertus egzaminą supranti, kad nė velnio nieko neatsimeni. Sunku taisyklingai išmokti vynuogių pavadinimus. Pats sunkiausias dalykas buvo suprasti kas yra pirminiai, antriniai ir tretiniai kvapai, pirmose paskaitose sunkiausia buvo atpažinti juos.

Kiek laiko skiri mokslams? Kokią medžiagą skaitai papildomai? Ar užtenka tik konspektų, gautų mokykloje?

Laiko mokslams skiriu kiekvieną dieną, nes su vynu tenka dirbti darbe ir domėtis turiu nuolat. Būtent studijoms – savaitės eigoje – išeidavo bent dvylika valandų. Konspektai tai tik bazė, nurodanti kelią. Po pirmo pusmečio mano namuose atsirado atskira vieta, skirta knygoms ir enciklopedijoms apie vyną.

Kiek motyvacijos reikia žmogui, norinčiam gerai išmanyti vyną arba dirbti vyno sferoje?

Galiu drąsiai pasakyti – labai labai daug. Iš pradžių turėjo atsirasti tam tikri įgūdžiai dirbant restorane, kaip taisyklingai tiekti vyną ir pan. Todėl stengdavausi dirbti daugiausia su tokiais svečiais, kurie užsisakinėja vyną tam, kad galėčiau kuo daugiau lavėti. Kitas aspektas – ilgos darbo valandos, dirbant restoranuose. Kai dirbi su vynu, jis tampa gyvenimo dalimi, visada galvoji, kaip buteliai turi būti išdėlioti lentynose, ar visi putojantys sudėti į šaldytuvą kitai dienai, nes norisi, kad restorano svečias gautų geriausia produktą.

Koks buvo tavo žinių apie vyną lygis prieš pradedant lankyti LSM? Koks jis yra dabar? 

Jos buvo labai išsibarsčiusios pavienės, neturėjau sistemos kas, kaip ir kodėl. LSM man padėjo žinias susisteminti, kad savarankiškai tobulėti būtų lengviau. Manau, tik perskaityti konspekto neužteks, kadangi reikia viską pradėti praktiškai taikyti, o čia ir prasideda linksmiausia visų mokslų dalis.

Kokiems žmonėms rekomenduotum užsirašyti į LSM kursus? Kokiems žmonėms verčiau jų nelankyti?

Užsirašyti siūlyčiau visiems, nes tai duoda bendrą išprusimą apie vyno pasaulį ir suvokimą, kodėl jis toks svarbus yra tiems žmonėms, kurie kuria vyną.

Kaip po pirmojo kurso pasikeitė tavo suvokimas apie alkoholinius gėrimus bei vyną?

Suvokimas pasikeitė galbūt labiau filosofine prasme. Supratau, kad gėrimų pasaulyje viskas nėra taip lengva, kaip atrodo.

Kaip vertini mokyklos dėstytojus, jų kompetenciją? Kodėl taip manai?

Man patinka jų požiūris į vedamas paskaitas, jie stengiasi perteikti viską, ką žino, kartais net per daug.

LSM vyksta įvairios paskaitos: putojantys vynai, skirtingų vynuogių veislių vynai, stiprieji gėrimai ir pan. Ar yra kokia nors paskaita, kuri labiausiai įsidėmėjo, kodėl?

Vyno pateikimas, kurią vedė someljė Narimantas Miežys. Įsiminė dėl to, kad jis mokė iš savo asmeninės patirties.

Jeigu pačiam tektų vesti kurią nors paskaitą, kokią pasirinktum ir kodėl?

Turbūt vyno kortos sudarymą, nes tokios paskaitos nėra.

Ką atradai šių paskaitų metu?

Pirmiausia labiau supratau save, jog esu tame kelyje, kuriame norėčiau būti. Taip pat, kad vynas gali būti laisvalaikis, hobis ir, aišku, atradau Vilniaus miestą naujai.

Kokie žmonės lanko vyno kursus? Kas, tavo nuomone, juos sieja, skiria?

Lanko labai įvairių profesijų žmonės – nuo teisininkų iki vadybinikų, visus juos sieja vynas ir noras apie jį sužinoti kuo daugiau.