Nuomonės

Kalbiname Lietuvos someljė mokyklos studentus apie jų patirtis studijuojant bei tai, kokią įtaką jų gyvenimui padarė someljė studijos.

 

LSM studentai yra įvairių profesijų atstovai. Šįkart į klausimus atsako, pirmąjį someljė kursą baigęs, Viktoras Gailius, šiuo metu dirbantis padavėju Kaune. Į Lietuvos someljė mokyklą Viktoras kaskart keliauja iš laikinosios sostinės, tačiau atstumas nesumažina motyvacijos mokytis apie vyną. Vaikinui someljė studijos labiausiai praverčia darbe, tačiau vyno kultūra jau spėjo tapti ir Viktoro hobiu.

 

Kada ir kodėl pradėjai domėtis vyno pasauliu, kultūra?

Tai buvo draugės įššūkis man. Kai atkeliavau į aptarnavimo sektorių mokėjau tik puikiai bendrauti, bet nė velnio nesupratau kodėl tas vynas ir maistas turi būti kartu. Turėjau daug žinių apie dirvožemius, valstybių ribų kaitas –  visa, kas yra šalia vyno. Esu baigęs geografijos studijas.

Kodėl nusprendei lankyti Lietuvos Someljė mokyklą?

Nes man reikia tam tikrų bazinių žinių apie vyno pasaulį, kurias galiu gauti LSM. Dar ir dėl to, kad galėčiau prisiliesti, pamatyti Lietuvos someljė Star wars atstovus tokius, kaip Narimantą Miežį, Martyną Pravilonį ir kitus, kurie šiuo metu jaunajai kartai kuria suvokimą apie somelje darbą, apie aptarnavimo kultūrą

Kokia tavo nuomonė apie LSM? Kodėl taip manai?

Mano nuomonė gera. Kartais norėtųsi daugiau paskaitų ir degustacijų, nes visada po paskaitos būna mintis, kad  galėjau dar paklausti vienų ar kitų dalykų.

Kas įdomiausia kursų metu?

Įdomiausia tai, jog nežinai kas laukia kiekvienos paskaitos metu. Nėra paskaitos rėmo. Viskas perteikiama iš dėstytojų asmeninės patirties, dalyvavimų čempionatuose.

Kas sunkiausia ir kas lengviausia kursų metu?

Sunkiausia yra egzaminas po viso pusmečio, nes atsivertus egzaminą supranti, kad nė velnio nieko neatsimeni. Sunku taisyklingai išmokti vynuogių pavadinimus. Pats sunkiausias dalykas buvo suprasti kas yra pirminiai, antriniai ir tretiniai kvapai, pirmose paskaitose sunkiausia buvo atpažinti juos.

Kiek laiko skiri mokslams? Kokią medžiagą skaitai papildomai? Ar užtenka tik konspektų, gautų mokykloje?

Laiko mokslams skiriu kiekvieną dieną, nes su vynu tenka dirbti darbe ir domėtis turiu nuolat. Būtent studijoms – savaitės eigoje – išeidavo bent dvylika valandų. Konspektai tai tik bazė, nurodanti kelią. Po pirmo pusmečio mano namuose atsirado atskira vieta, skirta knygoms ir enciklopedijoms apie vyną.

Kiek motyvacijos reikia žmogui, norinčiam gerai išmanyti vyną arba dirbti vyno sferoje?

Galiu drąsiai pasakyti – labai labai daug. Iš pradžių turėjo atsirasti tam tikri įgūdžiai dirbant restorane, kaip taisyklingai tiekti vyną ir pan. Todėl stengdavausi dirbti daugiausia su tokiais svečiais, kurie užsisakinėja vyną tam, kad galėčiau kuo daugiau lavėti. Kitas aspektas – ilgos darbo valandos, dirbant restoranuose. Kai dirbi su vynu, jis tampa gyvenimo dalimi, visada galvoji, kaip buteliai turi būti išdėlioti lentynose, ar visi putojantys sudėti į šaldytuvą kitai dienai, nes norisi, kad restorano svečias gautų geriausia produktą.

Koks buvo tavo žinių apie vyną lygis prieš pradedant lankyti LSM? Koks jis yra dabar? 

Jos buvo labai išsibarsčiusios pavienės, neturėjau sistemos kas, kaip ir kodėl. LSM man padėjo žinias susisteminti, kad savarankiškai tobulėti būtų lengviau. Manau, tik perskaityti konspekto neužteks, kadangi reikia viską pradėti praktiškai taikyti, o čia ir prasideda linksmiausia visų mokslų dalis.

Kokiems žmonėms rekomenduotum užsirašyti į LSM kursus? Kokiems žmonėms verčiau jų nelankyti?

Užsirašyti siūlyčiau visiems, nes tai duoda bendrą išprusimą apie vyno pasaulį ir suvokimą, kodėl jis toks svarbus yra tiems žmonėms, kurie kuria vyną.

Kaip po pirmojo kurso pasikeitė tavo suvokimas apie alkoholinius gėrimus bei vyną?

Suvokimas pasikeitė galbūt labiau filosofine prasme. Supratau, kad gėrimų pasaulyje viskas nėra taip lengva, kaip atrodo.

Kaip vertini mokyklos dėstytojus, jų kompetenciją? Kodėl taip manai?

Man patinka jų požiūris į vedamas paskaitas, jie stengiasi perteikti viską, ką žino, kartais net per daug.

LSM vyksta įvairios paskaitos: putojantys vynai, skirtingų vynuogių veislių vynai, stiprieji gėrimai ir pan. Ar yra kokia nors paskaita, kuri labiausiai įsidėmėjo, kodėl?

Vyno pateikimas, kurią vedė someljė Narimantas Miežys. Įsiminė dėl to, kad jis mokė iš savo asmeninės patirties.

Jeigu pačiam tektų vesti kurią nors paskaitą, kokią pasirinktum ir kodėl?

Turbūt vyno kortos sudarymą, nes tokios paskaitos nėra.

Ką atradai šių paskaitų metu?

Pirmiausia labiau supratau save, jog esu tame kelyje, kuriame norėčiau būti. Taip pat, kad vynas gali būti laisvalaikis, hobis ir, aišku, atradau Vilniaus miestą naujai.

Kokie žmonės lanko vyno kursus? Kas, tavo nuomone, juos sieja, skiria?

Lanko labai įvairių profesijų žmonės – nuo teisininkų iki vadybinikų, visus juos sieja vynas ir noras apie jį sužinoti kuo daugiau.